İran Cumhurbaşkanı: “Başörtüsü sorununu kültürel bir yaklaşımla çözmeye çalışıyoruz”
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, kameralı başörtüsü denetimleri hayata geçirilirken, “Başörtüsü sorununu kültürel bir yaklaşımla çözmeye çalıştıklarını ancak düşmanların bu durumu güvenlik sorunu haline getirmeye çalıştığını” söyledi.
İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı, ülke genelindeki öğrenci derneklerinin temsilcilerini kabul ettiği toplantıda öğrencilerin sorunlarını dinledi.
İcra Kurulu Başkanı, ülkede bazı yabancı sosyal medya platformlarına getirilen erişim yasağının sorulması üzerine, yabancı platformların İran’da faaliyet gösterebilmesi için ülkede temsilciliklerinin olması gerektiğini söyledi.
“Hükümetin politikası, siber ortamın ülkede güvensizlik yaratacak bir platform haline gelmesini önlemektir. Bu doğrultuda, ülkede ofis kurarak taleplere cevap vermeye istekli herhangi bir yabancı platformun faaliyeti yasaklanmamıştır, dedi. söz konusu.
İran’da zorunlu başörtüsü tartışmalarına değinen Reisi, “Hükümet başörtüsü sorununu kültürel açıdan çözmeye çalışıyor çünkü düşman bunu bir güvenlik sorunu haline getirmeyi planlıyor ve hükümet kesinlikle düşmanın girmesine izin vermeyecek. planlama ile gerçekleşmesi dileğiyle.” ifadeleri kullandı.
İran’da gösteriler ve başörtüsü zorunluluğu
13 Eylül 2022’de Tahran’da “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de ölümü ülke yönetimine karşı protestoları ateşledi. Gösteriler sırasında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Emini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar, 1979’dan beri uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının gevşetilmesi taleplerini yeniden gündeme getirdi.
İran İyiliği Emretme ve Kötülüğü Önleme Merkezi sözcüsü Ali Hanmuhammedi, 5 Aralık 2022’de yaptığı açıklamada, eleştirilerin amacı olan İrşad devriyelerinin görevinin sona erdiğini ve başörtüsü uygulaması “teknoloji kullanılarak daha modern yöntemlerle devam ettirilebilir”.
Bu süreçte ülkedeki bazı kadınların başörtüsü kurallarına uymadığını gösteren sahneler sosyal medyada yer aldı. Ancak zorunlu başörtüsü şartına uymadığı tespit edilen bazı işletmelerin kapatıldığı haberi ülke medyasına yansıdı.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ise 4 Ocak’ta yaptığı konuşmada, ülkedeki zorunlu başörtüsü kurallarına tam olarak uymayan kadınların “dindarlık ve rejim karşıtlığı” ile suçlanmaması gerektiğini söyledi.
İçişleri Bakanlığı ve Yargı tarafından yapılan farklı açıklamalarda, zorunlu başörtüsü kuralını ihlal edenler hakkında işlem yapılacağı belirtilirken, daha sonra sokak ve caddelerdeki kameraların başörtüsü kontrolü için kullanılacağı belirtildi. Kameralı başörtüsü kontrolü bugün uygulanmaya başlandı.