Akbank’tan “Türkiye’nin En Kapsamlı Sürdürülebilir Finans Çerçevesi”
Akbank, sürdürülebilir finans alanındaki mevcut uygulamalarını uluslararası finans kuruluşları, yatırımcılar ve yeni piyasa beklentileri doğrultusunda sürdürülebilirlik trendleri çerçevesinde geliştirmeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Akbank, sürdürülebilir finans alanında kriterlerin ve yöntemlerin belirlenmesine temel teşkil eden Sürdürülebilir Finans Çerçevesini güncellemiştir.
Yeni Sürdürülebilir Finans Çerçevesi ile Akbank, 2023 LMA (Loan Market Association) ilkeleri doğrultusunda yeşil ve sosyal krediler sunmaya ve ICMA (Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği) ilkeleri doğrultusunda yeşil, sosyal ve sürdürülebilir tahvil ihraç etmeye devam edecektir.
Bu güncelleme ile birlikte sürdürülebilir finans alanındaki çalışmalarına hız verdiklerini ifade ettiler. Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu ; “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin ele aldığı küresel sorunlarla ilgili çalışmalarımız kapsamında, toplam finansman payımız içinde olumlu çevresel ve sosyal etkileri olan projelerin finansmanını artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda hızla gelişen sürdürülebilir finans gündemindeki son gelişmeleri takip ederek yeni fırsatlar yaratmaya devam ediyoruz. Yeşil, mavi ve sosyal projelerde yeni tematik alanlarla çerçevemiz ile mevcut iş portföyümüzü güçlendirmek; Kurumsal, Ticari ve KOBİ müşterilerimizin yeşil dönüşümünü hızlandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, iklim değişikliği ile ilgili çabaların bir parçası olarak, emisyon azaltımı ve iklim uyum finansmanı ve dönüşüm finansmanına daha geniş bir şekilde odaklanacağız.
Ayrıca istihdam yaratmayı, toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğini sağlamayı ve özellikle şok bölgesini yeniden geliştirmeyi amaçlayan sosyal finansman modellerine hız vereceğiz. Yeni çerçevemiz kapsamında imzaladığımız sosyal temalı sendikasyon kredimiz, şoktan etkilenen müşterilerimizin dış ticaret süreçlerinin finansmanında kullanılacaktır. Sürdürülebilir finans alanında somut hedef belirleyen bankacılık branşındaki ilk mevduat bankası olarak, yeni çerçevemiz altında 2030 yılına kadar ülkemize 200 milyar TL’lik sürdürülebilir finansman sağlamak için çalışmalarımızı güçlü bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.”
Yeşil ve sosyal projelerin finansmanında bankaların rolünün öneminin bilincinde olan Akbank, AB Taksonomi Yönetmeliği’ne atıflar da içeren güncellenen Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi ve AB tarafından belirlenen yatırım kriterlerini kademeli olarak bünyesine katmak için sektörde öncü konumdadır. Taksonomi Yönetmeliğinin karar verme sistemlerine girmesi ve ulusal taksonomi geliştirme sürecinde etkili olması. takviye sağlamaya devam etmeyi hedefliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı